Tradati de statul român, românii din Timoc pierd lupta cu statul sârb. Consiliul Europei a acceptat oficial “naţiunea vlahilor” în Serbia!

• publicat la: 5 February 2012
http://www.napocanews.ro/2012/02/tradati-de-statul-roman-romanii-din-timoc-pierd-lupta-cu-statul-sarb-consiliul-europei-a-acceptat-oficial-natiunea-vlahilor-in-serbia.html

Consiliul Europei a transformat întreaga comunitate de români din Valea Timocului din Serbia în … valahi. În data de 25 ianuarie 2012 Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a votat un amendament la rezolutia 1632/2008 prin care a prelungit monitorizarea Serbiei in problema acordarii drepturilor legitime vlahilor DAR A CONSFINTIT INTRODUCEREA LIMBII VLAHE IN SCOLILE SI MASS-MEDIA DIN TIMOC.
Romanii din Timoc au primit o noua si grea lovitura. Posibil ultima si posibil definitiva… Cu alte cuvinte Consiliul Europei a fost dus de nas de sarbi in privinta STANDARDIZARII LIMBII SI ALFABETULUI VLAH, ca fiind diferite de limba romana. O noua inventie sarbeasca pe filiera ruso-bolsevica acceptata de democratiile europene in secolul XXI… Romanii din Timoc NU VOR AVEA DREPTUL LA LIMBA MATERNA-ROMANA in scoli, mass media si biserica pentru ca nu depasesc pragul minim de 15%, conform standardelor europene si in concordanta cu ultimul recensamant al populatiei din Serbia, din 2002! Dar in schimb sarbii au unda verde pentru introducerea limbii si alfabetului vlah, pentru ca vlahii depasesc pragul de 15% dar ca etnie distincta!
LIMBA VLAHA este O INVENTIE 100% POLITICA dupa modelul limbii moldovenesti.
Un aspect de importanta si gravitate deosebite a avut loc si anterior, in cursul lunii decembrie 2011, in regiunea Timocului sarbesc (Serbia de Rasarit). Consiliul National al Minoritatii Vlahe din regiune si Asociatia Gergina (reprezentante ale comunitatii vlahe, stipendiate de la Belgrad cu suma de 68.000 Euro/2011) au facut public, in ziarele centrale sarbesti, ca s-a incheiat procesul de standardizare al alfabetului limbii vlahe, in doua variante ce vor fi folosite in viitor, in interiorul comunitatii (in variantele cu caractere
chirilice si respectiv latine). Ambele variante de scriere cuprind cate 35 de semne grafice, corespunzatoare, chipurile asa zisei limbi a vlahilor.
Din traducerea respectivului articol, publicat de ziarul sarb Novosti, reiese ca nu au fost implicate foruri stiintifice/academice din Serbia, ci ca mai degraba, respectiva standardizare a fost facuta de membrii unui ONG (Gergina), care au testat alfabetul prin Internet (forumuri de discutii) si au votat respectiva decizie in cadrul Consiliului National al Minoritatii Vlahe (entitate OFICIALA), care primeste anual de la Belgrad suma de 68.000 Euro, pentru activitati de prezervare a culturii si traditiilor specifice respectivei minoritati. Asadar, Consiliului National al Minoritatii Vlahe, finantat oficial si sprijint tacit neoficial de la Belgrad (probabil de Ministerul Minoritatilor Nationale si de cel al Culturii), declara public ca s-a incheiat procesul de standardizare al limbii vlahe si poate propune in 2012, in mod oficial, RESPONSABILILOR DIN MINISTERUL EDUCATIEI DE LA BELGRAD SA INTRODUCA MANUALE SCOLARE, DICTIONARE, ATLASE ETC IN LIMBA VLAHA IN TIMOCUL SARBESC, dupa care sa invete tinerii romano-vlahi!
ACUM AU INSA SI GIRUL FORURILOR EUROPENE!
Pana in urma cu doi ani de zile Consiliul National al Vlahilor eracondus de pro-romani si purta denumirea de Consiliul National al Rumanilor, in prezent acesta a fostpreluat sub control de sarbi.
Stefan Timoceanu

Criza dar nu pentru UDMR. Minoritatilor le-au fost sporite fondurile pentru 2012. Romanii din Covasna , Harghita si Mures 0 lei! Romanii din afara frontierelor discriminati.

• Marţi, 31 Ianuarie 2012 Bucuresti, Romania/Romanian Global News
http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/4539–criza-dar-nu-pentru-udmr-minoritatilor-le-au-fost-sporite-fondurile-pentru-2012-romanii-din-covasna–harghita-si-mures-0-lei-romanii-din-afara-frontierelor-discriminati.html#Scene_1

In timp ce Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures care reprezinta 400.000 de romani din cele trei judete si care apara identitatea acestora in fata presiunii asimilationiste a partidelor maghiare si a guvernului de la Budapesta nu i s-a alocat nici un leu, Uniunea Democrată Maghiară din România va primi şi în acest an cei mai mulţi bani din totalul fondurilor prevăzute în bugetul pe 2012 şi alocate către Departamentul de Relaţii Interetnice, sprijinul financiar fiind însă mai mare comparativ cu sumele date in 2011, transmite Romanian Global News.
Si fondurile alocate celorlalte minoritati din Romania, unele cu numar simbolic, vor creste in 2012.Modul de repartizare a banilor a fost stabilit de Guvern prin hotărâre, fondurile fiind rezervate organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, altele decât cele care primesc subvenţii de la bugetul de stat, scrie Mediafax.
Conform actului normativ, din suma totală de 79,2 milioane lei (faţă de 73,7 milioane lei anul trecut), Uniunea Democrată Maghiară din România va primi 17,1 milioane lei (faţă de 15,98 milioane lei primite la începutul anului trecut), Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa” va încasa 11,1 milioane lei (faţă de 10,3 milioane lei la începutul anului trecut), iar Forumului Democrat al Germanilor din România îi vor reveni 6,2 milioane lei (faţă de 5,7 milioane lei la începutul anului trecut).
Fonduri vor mai fi alocate, printre altele, şi către Uniunea Ucrainienilor (6,4 milioane lei faţă de 6 milioane lei), Comunitatea Ruşilor Lipoveni (4,3 milioane lei faţă de 4 milioane lei), Uniunea Armenilor (3,3 milioane lei faţă de 3,1 milioane lei).
Banii vor fi folosiţi pentru cheltuieli de funcţionare a sediilor,costuri de personal, acţiuni culturale, investiţii în bunuri mobile şi imobile, cofinanţarea programelor UE.
Actul normativ mai prevede că, la solicitarea Departamentului pentru Relaţii lnteretnice şi cu aprobarea ordonatorului de credite, vor putea fi acordate avansuri de până la 30% din valoarea contractelor de finanţare încheiate pentru derularea acţiunilor, programelor şi proiectelor interetnice şi de combatere a intoleranţei, fără solicitarea unei scrisori de garanţie bancară.
Daca, pentru doua milioane sase sute de mii de minoritari din Romania se aloca suma de aproape 19 milioane de euro, exceptand banii alocati minoritatilor de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Culturii sau Parlamentul Romaniei, ei bine pentru cei 10 milioane de romani din afara frontierelor Romaniei , guvernul aloca circa 2 milioane de euro!
Discriminarea romanilor din afara frontierelor ca si a celor 400.000 de romani din Harghita si Covasna si Mures este evidenta si este condamnabila. Ce fac parlamentarii alesi de romanii din afara frontierelor? O parte importanta a lor apartin Puterii? De ce daca nu au fost ascultati de propriul partid nu am vazut un singur parlamentar ca isi da demisia? Este aceasta o forma de a raspunde romanilor din afara frontierelor pentru ca au adus la putere actuala coalitie?!
Ori criza este doar pentru romani, dar pentru minoritari nu?
Romanian Global News

“România – o ţară înconjurată de români”
Nicolae Iorga

Noi date vin sa intareasca ultimile mele descoperiri de date istorice asupra romanilor din sudul Dunarii si nu numai. Marea surpriza vine azi din istoria maghiarilor, descrisa in Gesta Hungarorum, ceva ce nu era de conceput cu putin timp in urma! Avem pe harta descrierilor din Gesta, faptul ca Bulgaria era o tara locuita de vlahi, Transilvania era la fel o tara locuita de vlahi si slavi. Oltenia si Muntenia era valaha si ea, dar avem pentru prima oara atestat ca si Croatia era locuita tot de vlahi, iar in sudul Serbiei si Bosniei gasim denumirea de dalmatieni, la ceea ce venetienii si ragusanii numeau Valahia Neagra! Tot aici gasim si tara lui Glad care era tot valaha si este indicata ca fiind tot o tara bulgara, dar si tara lui Morot sau, dupa cum numim noi Menumorut de pe Tisa! Dar surpriza vine in zona dintre Tisa si Dunare unde gasim o mare surpiza: „Zalan Bolgar Orszaga” care tradus in limba romana inseamna Tara bulgara Zala, unde nu este indicata nicio etnie!!! Probabil autorul hartii a lasat la intuitia si deductia noastra sa intelegem ce fel de populatie traia in aceasta tara bulgara, vazand ca Maramuresul era cuprinsa in aceasta tara numita bulgara de ei! In Bulgaria „clasica pentru noi” din sudul Dunarii sunt indicati doar vlahii ca populatie!! (sublinieri cu rosu pe harta).
Si daca ne gandim ca harta se refera la perioada 1196-1203, adica in timpul constituirii taratului Vlaho-bulgar al Asanestilor, cred ca ne-am lamurit din aceasta harta de ce era denumit tarat vlah cu numele de Bulgaria! O mare clarificare pentru acel timp istoric ce explica evolutia statului condus de Asanesti dupa 1200 pana in 1278 si urmatoarea evolutie a basarabilor de dupa ei .

autor descoperire :Bagiu Ovidiu Ilie
Asociatia FAPTE (inregistrata la OSIM )

Scrisoare deschisă poporului român – Mesajul tăbliţelor de la Tărtăria

Popor român ,
Îţi scriu pentru că sper ca măcar acum,
să îţi aminteşti cine ai fost,
cine eşti
şi poate aşa vezi încotro te îndrepţi!
Eşti singurul popor european care trăieşte încă acolo unde s-a născut. Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor. O fi mult, o fi puţin, nu ştiu dar ştiu că eşti unic în Europa, această Europă care te loveşte, te jigneşte şi te umileşte. De ce o laşi să facă asta, când tu eşti singurul popor născut , crescut şi educat în graniţele sale ?
Eşti primul popor din lume care a folosit scrierea. Nu o spun eu, o spun tăbliţele de la Tărtăria, şi o recunosc toţi cei care le-au studiat. Acum 7000 de ani, când alţii nici nu existau ca popor, pe aceste meleaguri locuitorii scriau, pentru a ne lăsa nouă mândria de a fi prima civilizaţie care se semnează pe acest pământ. Scrierea sumeriană a apărut 1000 de ani mai târziu şi totuşi mulţi se fac că nu văd şi nu recunosc adevărul. Cât timp o să te laşi neglijat ?
Ai fost singurul popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit chiar dacă ai fost împărţit, despărţit şi asuprit de mai multe imperii. Nici unul nu a putut să te cucerească cât ai fost unit, nici romanii care au stăpânit doar o parte din vechea Dacie, cealaltă fiind stăpânită de Dacii liberi, nici turcii care nu au reuşit niciodată să îţi transforme teritoriul în paşalâc. Toate marile înfrângeri s-au bazat pe trădare. NIMENI NU A REUŞIT SĂ TE SUPUNĂ CÂT AI FOST UNIT. De ce te laşi dezbinat ?
Ai fost scut creştinătăţii, când întreaga Europă tremura de teama islamului. Sângele tău a salvat Europa iar românul Iancu de Hunedoara a salvat Viena şi întreaga Europa de furia semilunii. Acum, tu popor de salvatori ai creştinismului, eşti tratat ca un paria. Când îţi vei revendica drepturile ?
Din tine au apărut: Eminescu, Enescu, Brâncuşi, Gogu Constantinescu, Vuia, Vlaicu, Coandă, Petrache Poenaru, Nicolae Teclu, Spiru Haret, Herman Oberth, Conrad Haas. Dar ce păcat, cei mai mulţi şi-au pus minţile sclipitoare în slujba altor ţări pentru că acasă nu i-a ascultat nimeni. De ce ai lăsat să se întâmple asta ?
Astăzi, popor român pentru tine se rescrie istoria. Cum vrei să se facă asta ? Cum vrei să te vadă cei ce îţi vor urma ?
– Astăzi, ca şi pe vremea fanarioţilor, domnitorul şi divăniţii nu au nici o legătură cu tine. Sunt străini de interesele şi dorinţele tale tot ce doresc este să stea cât mai mult în funcţie şi să câştige cât mai mult. Tu taci;
– Astăzi , ca şi pe vremea cuceririi romane, bogăţiile tării, aceleaşi mine de aur, argint sare, mierea acestui pământ sunt exploatate de alţii cu braţele tale şi se duc pentru a umple visteriile străinilor de neam.Tu taci;
– Astăzi, ca şi pe vremea asupririi austro – ungare, drepturile românilor sunt călcate în picioare, iar cei puţini fac legea pentru cei mulţi. Tu taci;
– Astăzi, ca şi în vremuri de restrişte, românii pleacă din ţară, să muncească, sau să îşi vândă inteligenţa pentru că ţara lor nu are nevoie de ei. Câţi dintre ei sunt viitorii Brâncuşi, Coandă, Conrad Haas, te-ai gândit la asta ? Conducătorii acestei ţări au nevoie de slujbaşi proşti, lipsiţi de educaţie, lipsiţi de caracter, lipsiţi de voinţă, lipsiţi de coloană vertebrală, ca să îi poată îndoi şi face figurine de plastilină din ei. Tu taci;
– Astăzi, ca şi pe vremea bolşevismului, la mare preţ sunt trădătorii, linguşitorii, vânzătorii de neam şi conştiinţă, traseiştii politici, gata să calce pe cadavre pentru a parveni şi a îşi păstra privilegiile. Tu taci;
– Astăzi, parlamentul şi guvernul ţării, divăniţii de azi, arendează pământurile şi întreprinderile “nerentabile “ la indicaţiile unor străini de neam cărora le cântă osanale, unor arendaşi străini, spunând că asta se numeşte privatizare. Pentru aceste arende, ei primesc peşcheşul iar ţara rămâne pe butuci. Tu taci;
– Astăzi, urmele civilizaţiei străbunilor voştri sunt şterse pentru ca fii tăi să nu mai ştie niciodată cum au apărut ei pe acest pământ, cine le sunt strămoşii şi care le sunt meritele:
1. Vechile situri arheologice sunt distruse, se construiesc şosele experimentale peste ele, Sarmisegetuza, Grădiştea, Munţii Buzăului, sunt vândute sub pretextul impulsionării turismului, unor privaţi care habar nu au că în pământul pe care îl calcă zace istoria ta încă nedescoperită. Tu taci;
2. Elemente din tezaurul ţării sunt trimise “ la expoziţie“ în afara ţării şi uită să se mai întoarcă, iar cei ce le-au scos nu dau nici un răspuns, se fac că au uitat de ele. Tu taci;
3. Arhivele tării sunt cedate printr-o lege a arhivelor străină de interesele naţionale, celor ce vor să scoată din mintea românilor ideea şi dovezile de unitate naţională.Tu taci ;
– Slujbaşii ţării, căftăniţii vând la preţ de piatră seacă şi fier vechi bunurile realizate de tine, sub oblăduirea şefilor lor, împart banii, apoi sunt “judecaţi” de ochii lumii şi primesc pedepse cu suspendare, adică “mulţumesc, la revedere, te mai chemăm noi când avem nevoie de serviciile tale”. Tu taci ;
– Oştirea ţării este batjocorită, decimată, dezarmată, pusă în slujba altora, copiii tăi mor pe pământuri străine iar Hatmanul Suprem vine în faţa ta şi spune că suntem într-o mare încurcătură, vom fi nevoiţi să împrumutăm avioane străine pentru a ne asigura siguranţa aeriană, de parcă asta s-a întâmplat peste noapte şi nu este urmarea politici sale dezastruoase , de parcă nimic din ceea ce se întâmpla românului azi nu i se datorează lui. Tu taci;
– Dispar din instituţii ale statului arhive cu invenţii şi inovaţii de interes strategic privind cercetarea nucleară. Cei puşi să le păzească nu păţesc nimic, iar cei ce trebuie să investigheze spun că nu e nimic deosebit. Tu taci;
– Ţi se fură voturile iar comisia care trebuia să investigheze pe cei care au fost prinşi cu vot dublu, nu dă nici un răspuns deşi există dovezi că ai fost furat şi voinţa ta răsturnată.Tu taci;
– În divan, se fură la 2-3 mâini, unii chiulesc alţii se fac că lucrează, iar alţii mânuiesc legile după bunul plac, în văzul tuturor şi nu li se întâmplă nimic. Tu taci;
– Sistemul educaţional se reduce la bani, bani la înscriere, bani la examene, bani la absenţe, bani la promovare, bani la angajare, bani la reexaminare. Copiii tăi nu mai ştiu nici cum îi cheamă dacă nu se uită pe internet sau nu primesc un SMS. Tu taci;
– Dacă te îmbolnăveşti , nu ai unde să te duci, s-au închis spitalele , s-au scumpit medicamentele, trebuie să mergi dacă eşti operat cu faşele şi anestezicul de acasă, altfel mori neoperat sau deschis şi neînchis. Intri în spital pentru o unghie lovită şi ieşi cu 10 boli pe care nu le aveai la intrare. Tu taci;
– Un copil de 15 ani, român sportiv, este bătut de colegii de echipă maghiari, pentru că e român , chiar de Ziua Naţională a României. Nu se întâmplă nimic. Ceva mai târziu, Hocheiştii Naţionalei României, (de naţionalitate maghiară) la un meci cu selecţionata Ungariei tac când se intonează Imnul României, dar cântă cu foc imnul Ungariei şi pe cel al ŢINUTULUI SECUIESC, imn care nu avea ce căuta la o manifestare oficială. Toţi tac. Tu taci;
– Guvernanţii nu fac altceva decât să te jupoaie, îţi bagă mâna în buzunar şi îţi iau banii pentru că eşti prea bogat în viziunea lor sau nu meriţi ce ai câştigat , iar ţara nu are bani. Se împrumută lăsându-te dator pe sute de ani fără să le pese ce vor face şi de unde vor plăti datoriile cei ce le vor urma.Tu taci;
– Duşmanii tăi, cei ce vor să te vadă dispărut pentru a îţi lua locul, îţi impun ce să mănânci, ce să bei, ce medicamente să iei, fac experimente cu tine, te folosesc drept cobai cu avizul şi ajutorul trădătorilor din fruntea ţării, care le aplică legile într-un Codex Alimentarius care te duce la pieire. Tu taci;
– Parlamentarii îşi votează legi speciale, se protejează împotriva judecăţii pentru hoţiile şi prostiile pe care le fac, se acoperă cu legi făcute numai pentru ei, şi fură acoperindu-se unul pe altul. Tu taci;
– Preşedintele ţării îşi exprimă oficial acordul de modificare a Constituţiei ţării, la cererea unor străini, care îşi urmăresc propriile interese, fără a consulta măcar parlamentul dar să mai te consulte pe tine . Tu taci;
– Un român plecat de acasă, descoperă peste hotare că ţara lui are de recuperat o sumă mare de bani de la alt stat. Ce fac parlamentarii români? Refuză să investigheze cazul pentru că nu vor să îi supere pe cei ce îi ţin pe jilţuri fără să le pese de interesul naţiunii trădând jurământul făcut la investire. Tu taci;
Asta se întâmplă astăzi, popor român, şi tu taci. Dacă ar fi ca tot ceea ce se întâmplă să se răsfrângă numai asupra ta, românul de azi, nu ţi-aş scrie un cuvânt. Te-aş lăsa să lâncezeşti, să dormi până se aşterne praful peste tine şi mătura istoriei te va scoate afară din mintea celor ce vor urma, ca pe o întâmplare neplăcută. Dar tu popor român de azi, eşti legat de cel de ieri şi de cel de mâine şi odată cu tine piere nu numai trecutul, dar şi viitorul acestui neam.
Cât o să mai taci ?

Trezeşte-te popor român, trezeşte-te român adormit şi nu lăsa să se şteargă dintr-o trăsătură de condei tot ce ti-au lăsat părinţii, nu îţi lăsa copiii pe drumuri, sclavi ai celor ce nici nu existau pe când tu ştiai să scrii.
Acesta este mesajul nedescifrat până acum, al tăbliţelor de la Tărtăria!

“Pot veni peste noi toate hoardele lumii, dar nu suntem învinşi atunci când pierdem.
Adevăratele înfrângeri sunt renunţările la vis, renunţările la ideal.
Tinerii de azi să înveţe din eroismul lui Mihai Viteazul, care nu a sărutat nici papucul Papei, nici papucul Sultanului”

– Arhimandritul Iustin Parvu
http://www.sfatulbatranilor.ro/forum.php

Tăcem din gură
Radu Gyr

Din tot, ne-a mai ramas aieve,
acest zid grav, aceste dreve.
Crunt ferecati in piatra dura
cu pumnii stransi, tacem din gura.

Tacem, parc’am tacea de veacuri
ca niste funduri vechi de lacuri.
Si ferecat in bezna sura,
de mii de ani, tacem din gura.

Ei: ziduri, lanturi, temnicerii,
noi, numai cremenea tacerii.
Ei, biciuri cu batai si ura,
noi, urias inghet pe gura.

Deasupra vremii si genunii,
tacem ca spinii si taciunii.
Tacem ca lama de custura,
tacem mereu, tacem din gura.

Ne linge frigul pe ciolane,
ei, foame, cuie si ciocane
si orice zi e-o muscatura.
Scrasnind din dinti, tacem din gura.

Tacem ca lacatul pe use,
tacem ca focul sub cenuse,
tacem… dar noaptea sub celule,
vuiesc torente nesatule.

Un zgomot bubuie departe,
se darmã parca ziduri sparte
si parca lanturi cad in zgura.
Noi asteptam, tacem din gura.

(Inchisoare Aiud)

Hai găzaruuuu!

Dacă nu mergeai drept spre liceul Traian , ci o coteai la dreapta , la un pas era strada mare care tăia Severinul în două .Partea dinspre miază-zi adăpostea instituţiile cele mai însemnate cum sunt gara, spitalul Grecescu ,cele trei biserici, teatrul naţional, primăria liceul Traian , gradina publică , Turnul lui Sever, apoi cele două picioare ale podului împăratului Traian şi cetatea Drubeta unde puteai găsi atâtea încăperi pentru soldaţii romani din prima sută de ani de după Hristos.
Puteai admira camerele de încălzire cu aburi sau apă caldă din timpul iarnii care se aflau chiar în faţa internatului .
În cealaltă parte spre miază-noapte rămânea cartierul în care răsărea silueta gigantică a bazinului de apă, aşezat în partea mai sărăcăcioase a oraşului. Însă mai la nord de tot , în afara oraşului, nu departe de şcoala normală care numai ce se construise, se afla o pădure lăturalnică numită Crihala pe care noi copiii o vizitam îndată ce dădea primăvara , numai să adunăm primii ghiocei, viorele, toporaşi, brebenei şi alte flori.
În latura dinspre răsărit, imediat sub ruinele cetăţii Drubeta curgea un pârâiaş murdar pe care se scurgea sângele boilor şi vacilor de la abator. .
În centrul oraşului primăria se înălţa cu o faţadă impunătoare în faţa unui parc pe care locuitorii şerpuiau din zori până în seară neavând altă distracţie.
Pe noi copiii de la liceu ne atrăgea Piaţa Mare, piaţa de fân, piaţa de lemne şi mai ales un cort verde aşezat în piaţa de fân în care aveau loc programe de lupte greco – romane. Cortul nu adăpostea mai mult de 100 de oameni iar intrarea pe 2 lei ni se părea destul de scumpă şi cu toate acestea în toată penuria care ne covârşea nu ne lăsam să nu participăm sâmbăta şi dumineca la luptele greco-romane , unde personajele principale erau un bulgar şi un român, amândoi graşi de peste 100 de kg ,care luptau pe viaţă şi pe moarte ca nişte gladiatori să ne dovedească câtă putere au. Învingea când românul , când bulgarul.
Dacă urcai mai sus de piaţa de fructe auzeai strigând :
,,Grăbiţi domnilor, grăbiţi, aici este devastarea bucătăriei Covice , cu doi lei spargi o oală, toată chestiunea se reducea la achitarea taxei de intrare de doi lei pentru care primeai o bilă pe care o puteai arunca ţintind o oală mare ,mică , mijlocie, cum se întâmpla. Eu ţinteam o oală mare pe care niciodată nu am spart-o, Sava, colegul meu de clasă şi consătean ţintea nişte ulcioare agăţate prin fundul dughenii şi aşa se risipeau bănuţii noştri puţini pe asemenea fleacuri. Încălzirea oraşului în vremea ceea se făcea cu lemne sau cu gaz ;lemnele veneau de la munte , un car costa aproape 100 de lei, însă cei mai mulţi nu puteau cumpăra lemne şi preferau să se încălzească cu gaz.
Transportul lemnelor se făcea şi cu trenul, tocmai de la Baia de Aramă din munţi; trenul nu era obişnuit ci o mocăniţă mică în care puteai sări din mers şi ajungeai tocmai la munte unde se încărcau vagoanele din localităţile Broşteni şi Cloşan.
Mocăniţa trecea cam la vreo 5 m de grajdul de vite al lui mama Veta dincoace de râul Pleşuva din satul Puţinei, iar staţia terminus a mocăniţei era pe câmpia Severinului nu departe de regimentul 85 infanteri şi de podul Gruii de la marginea Severinului.
Dacă nu ar fi fost găzarii în impul iernii nu ştiu cu ce se vor fi încălzit sărăcimea urbei. În timpul iernii era un freamăt al găzarilor şi dacă nu exagerăm mişunau pe toate străzile , îmbrăcaţi slabuţi uneori cu ghete făcute ferfeliţă una de o culoare alta de altă culoare , unii cu şapcă de ofiţeri , alţii cu veston de majur numit şi tablagiu . Fiecare avea cartierul lui şi de asemenea de la distanţă erau cunoscuţi pe felul cum strigau clienţii să profite de această binecuvântare pe care le-o aduce gazul în sobele de tinichia special făcute ca să încălzească câte o cameră chiar două.
Iar dacă vroiai să găteşti o mâncare, să faci o pâine aveai un primus, o maşinuţă înaltă de vreo 30 cm în care se punea un litru de gaz şi puteai gătii pentru o familie , ba mai la urmă coceau şi o pâine sau un cozonac. Ca să fie folosit primusul la întreaga capacitate puteai aşeza pe el două- trei ţigle care mai încălzeau fie o camera fie o intrare .Pentru omul obişnuit găzarul era important pentru că vindea gazul cu numai 1 lei pe litru şi aleargă toată ziua cu vasele în cobeliţă de la un capăt la altul al străzilor.
Cei mai versaţi şi mai puternici în plămâni, mai vârtoşi cu voce de baritoni, aveau în strigăt o chemare ca de ritual mistic încât opreai o clipă să asculţi mesajul cuvenit.Iată cam cum suna strigătul:
,, Găzaru, găzaru, găzaaaruuu, uite găzaru , vine găzaru , ieşi la găzar , găzaaaruuu, găzaaaaruuu, hai gâz gâz , hai gâz gâz .’’
Dar dacă urcai sus pe strada Smârdan auzeai un găzar tenor care striga în felul acesta :
,,Gâsu mă, gâsu gâsu, gâsu gâsu , hai gâsu gâsu şi tot aşa până ostenea ’’, însă cei mai delicaţi găzari aveau voce de sopran şi purtau şepci de elevi de liceu, ale căror strigăte spărgeau tăcerea de gheaţă a cetăţii :
,, Hai gâs gâs, hai gâs gâs, gâsu băăăă, ce nu vezi gâsu??’’ După ce umplea bidonul clientului lansa în vânt o ultimă strigare care să îndulcească atmosfera îngheţată cu temperatura peste -10 grade.
Vocea îngheţată a găzarului se risipea peste cetate ca o adiere străluminată de un înger din gura căruia se mai auzea spre colţul străzii pierzându-se găzaru băă, găăăzaru , găzaru boule, ce nu vezi găzaru, şi oamenii se strecurau unul pe lângă altul lăsând un freamăt de mângâiere în inimile acestui nemângâiat copil care se scălda în cuvintele hai gâz gâz , gazu mare băă. Săriţi , nu vă înghesuiţi, marfa mea numai lapte şi cafea, aşa e marfa mea . Aici, aici veniţi la Giorgică Olteanu unde nu dă omu degeaba banu…. ,,prăvălie oltenească făr de uşi şi făr de geam ,să va fie de haram , la toţi cei din Şimian, cu fabrică de rogojini şi pe şele cu prăjini.’’

Cristea Sandu Timoc

Oferte pentru românii din Timoc-Serbia şi Timoc-Bulgaria

Donăm

– Cărţi pentru bibliotecă.
– Două calculatoare folosite.
– 5 suluri de hârtie tipografică învechită (aprox. 2500 kg, hârtia de lăţimea 1 m). Rolele se pot dona la diferite organizaţii care le pot folosi la tipărituri de ziare sau alte publicaţii.
– „România Liberă” – colecţie ziar din perioada comunistă.
– Revista „Magazinul Istoric”-colecţie din perioada comunistă.
– Mobilier din stejar masiv nefolosit, în valoare de aprox. 3000 lei: colţar-canapea, 6 scaune mari tapiţate cu pluş, masă 2/1 m, bibliotecă două corpuri (corpul de jos cu 4 uşi şi 4 sertare, corp suprapus cu uşi de sticlă şi rafturi).
Cererile se vor adresa Astrei Române din Timişoara România, care se vor rezolva de către un comitet, astfel că nimeni nu va putea să profite personal în locul fraţilor români din Timocul Sârbesc şi Bulgăresc aflaţi în nevoie şi fără sprijin din partea Ţării Mume, ceea ce este o ruşine pentru un neam maturizat şi demn.

NU SUNTEM UN POPOR FĂRĂ INIMĂ, NEMATURIZAT ŞI FĂRĂ DEMNITATE!!!

Cum să scriem şi să citim româneşte

Fiecare limbă are alfabetul ei, astfel limba rusă, sârba, bulgară, ucraineană, fiind limbi slave au alfabet cirilic. Popoarele cum sunt: Polonezii, Cehii, Slovacii, Croaţii si alţii, au alfabet latin pentru că acesta are caracter universal şi este raspândit în toata lumea. În felul acesta limba sârbă sau bulgară fără alfabetul latin ar rămâne o limbă limitată doar la cultura slavonă şi n-ar avea deschiderile necesare pentru a-şi înfrumuseţa şi îmbunătăţii cultura pe care o oferă alfabetul şi limba latină. Noi ca Românii aşa numiţi Vlahi din Peninsula Balcanică avem nevoie de un alfabet latin, haina potrivită pentru civilizaţia şi cultura noastră ca popor de origine romană sau latină.
Limba română are 27 de semne sau litere(slove).
Iată alfabetul limbii române:
ALFABETUL
Română sârbă – Exemple
A, a A, a – Ana, alb, avion
B, b B, b – Barbu, bani, bucuros
C, c K, k – Cristina , cocoş, cal, codru
D, d D, d – Dana, Decebal, Daci, deal, dor
E, e E, e – Eva, Elveţia, Everest, elev, elefant
F, f F, f – Florin, farmec, floare
G, g G, g – Galaţi, glas, gaină
H, h H, h – Horea, hoţ, hoinar, hârtie
I, i I, i – Ion, inima,inel, iaurt
J, j Z, z – Jana, joc, jena, jos
K, k K, k – Kenya, kilogram, karate
L, l L, l – Laura, lalea, lene, leu
M,m M, m- Maria, Marcel, masa, măreţ
N, n N, n – Nicola, Nicoleta, nas, număr, nebun
O, o O, o – Oana, oală, oaie, oameni
P, p P, p – Petru, Păcală, picior, palmă
R, r R, r – Radu, râu, raţă
S, s S, s – Sandu, soare, senin, sarmale
Ş, ş S, s – Şibenic,, şal, şarpe
T, t T, t – Tănase, tren, tată, Turc
Ţ, ţ C, c – Ţara Românească, ţap, ţine
U, u U, u- Ungaria, urs, urmă
V, v V, v – Viorica, vulpe, văduv
X, x – Xenia, xenofob, xerox
Z, z Z, z – Zaharia, zodie, ziua, zahăr
Alte semne româneşti:
Ă, ă – casă, masă, mireasă, grasă
Â, â – mâncare, câine, râs, român, sârb
Î, î – învăţător, înţelept, îngheţata
Ţ. ţ – ţară, ţăran, ţânţar, ţeava
Q, q – status-quo
W, w- Walter, Washington
Y, y – Yugoslavia, York

Grupări de litere:
Ge, ge – Gelu, ger, geam
Gi, gi – Gina, ginere, girofar
Ghe, ghe- Gheorghe, ghem, ghete
Ghi, ghi – ghindă, ghiveci, ghiocei
Ce, ce – Cezar, ceas, cetate
Ci, ci – cina, cineva, cireşe
Che, che- cheltuială, cheie, chef
Chi, chi – China, chinez, chin, chipiu

Aceasta rubrică va fi permanenta, apărând în fiecare număr, pentru a putea oferi tuturor alfabetul limbii române, să învăţăm singuri limba noastră sfântă

06.03.2012 CRISTEA SANDU TIMOC

ASTRA ROMÂNĂ, P-ţa Victoriei nr.3, corp II, ap. 14, Timişoara, România.
astra_romana_timisoara@yahoo.com
Puteţi citi revista noastră săptămânală on-line pe adresa :
https://astraromana.wordpress.com
Rugăm călduros cititorii să urmărească site-ul http://www.timocpress.info, al fraţilor noştrii din Timoc Serbia, de unde veţi obţine imagini şi ultimele ştiri despre persecuţia românilor. Vă mai rugăm pe toţi să nu ne uitaţi şi să ne trimiteţi e-mail-ul prietenilor şi al tuturor celor care au e-mail-uri în fiecare sat. Noi facem toate aceste proceduri continuu, săptămânal şi gratis. Pentru donaţii:
Cont BCR Timişoara: RO33 RNCB 0249022489120001
Cod fiscal: 3981842 Timişoara-România

Dumnezeu să vă dea sănătate!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: