Recesământul din Serbia 2011

Timoc Press   11.10.2011.

            Serbia de Nord-Est/TimocPress/marţi, 10 octombrie 2011/ – Unele dintre mass-media din Serbia au adus astăzi titlul RECESĂMÂNTUL ÎN MACEDONIA ÎNTRERUPT. … Având în vedere informaţiile colectate din partea TimocPress de la indivizi şi de la asociaţiile nonguvermentale şi politice ale românilor/vlahilor din Serbia, se impune o concluzie la primă vedere: …”au înţeles finalmente că au exagerat…” gândindu-se, normal, la comisia de recesământ în Serbia.

În Comitetul pentru drepturile omului din Nigotin ajung informaţiile că recesământul se efectuează in scopul schimbării voinţei populaţiei române/vlahe recensate. După informaţiile de care dispune TimocPress, Comitetul pentru drepturile omului va face un raport despre evenimentele de înainte, in decursul, şi după recesământ, pe care îl va distribui instituţiilor şi mediilor din ţară şi dinn străinatate.

Mass-media din Serbia informează preponderent despre boicotarea recesământului şi efectuarea sa în Sandjeac şi în Presevska Dolina. Când este vorba de Serbia de Nord-Est, în care trăieşte o populaţie mare, în jur de 200 de localităţi, unde majoritatea în 154 de localităţi după informaţiile neoficiale o constituie românii/vlahi, 300.000 ca număr, şi în Provincia Autonomă Voivodina, cu 38 de localităţi, unde majoritatea în 4 localităţi constă după informaţiile primite într-un număr de 50.000 de români, după recesământul din 2002, avem 40.000 de vlahi declaraţi, şi 34.000 de români în Serbia. După cum se poate vedea, diferenţa între datele oficiale şi cele neoficiale este mare. Ce a făcut, oare, acest stat, ca să afle, dacă nu altceva, dar atunci, de ce această comunitate naţională nu se descurcă cu recensământul său… În mass-media din România, precum şi în declaraţiile şi comunicatele indivizilor, organizaţiilor nonguvernamentale şi celor politice ale comunităţii române/vlahe şi organizaţiilor din ţară şi din străinătate pentru drepturile omului şi ale minorităţilor, aflăm că drepturile comunităţii române/valahe în Serbia nu sunt respectate. Lung aşteptat sau nu, recesământul populaţiei în Serbia a început pe 1. octombrie şi va dura până pe 15. octombrie a.c. Cât s-a pregătit statul pentru acest recesământ… se poate spune că recesământul este un rău inevitabil pe care statul trebuie neapărat să-l facă, aceasta manifestându-se prin mutarea termenului, lipsa bunurilor, alesul prost al recenzorilor, necunoaşterea terenului şi a limbii în zonele recensământului, neadaptarea formularelor situaţiei reale la teren. Unii dintre ei nu ştiu să explice aceea pentru ce sunt educaţi, şi după cum află TimocPress, există unele instrucţiuni pentru ei, cum să se comporte cu cei ce se declară ca români, sau că limba lor maternă este româna, îndrumându-i să se declare vlahi şi de limbă vlahă, fiindu-le sugerat din partea recenzorilor.
Este foarte important a menţiona că există o suspiciune că în decursul adunării tuturor datelor pur şi simplu se va micşora numărul apartenenţilor declaraţi ai minorităţilor naţionale, şi mai ales când este vorba de comunitatea română/valahă, care nu are un reprezentant în comisie, care ar putea să impiedice falsificarea.

Campania adresată membriilor comunităţii române/vlahe, efectuată din partea reprezentanţilor săi, nu a fost asemenea celor de dinainte de alegeri, a fost diferită. Consiliile naţionale, care primesc nişte mijloace de finanţare relativ mari, şi se decurcă şi singure în faţa instituţiilor internaţionale, nu au făcut faţă. Consiliul naţional al aşa zişilor vlahi a printat afişele care au fost lipite transparent dinăuntrul geamurilor magazinelor din sate, şi are un spot-video în limba sârbă în care se vorbeşte despre drepturile vlahilor. Totul seamănă de a fi un product al statului pentru înşelăciune. Consiliul naţional al minorităţii naţionale române a depus, se poate spune, şi mai puţin efort când este vorba de Serbia de Nord-Est, pur şi simplu nu este prezent, cu excepţia unui spot-video realizat din partea unui reprezant al Consiliului acesta şi se poate vedea pe facebook şi pe paginile TimocPress. Când este vorba despre fosta conducere a Consiliului Naţional al minorităţii naţionale rumâne, adică în limba sârbă, care a acţionat prin asociaţia organizaţiilor vlahe/române, sub denumierea Federaţia Rumânilor din Sârbie, care a avut în statutul său limba română literară ca limba maternă, şi a folosit în limba sârbă sinonimul vlah pentru român, însă nu şi limba vlahă, ci doar cea română, vedem diferenţa dintre consiliul acela, şi cel actual, care a exclus limba română, şi reprezintă o comunitate fără limbă. Ei vor standardiza aşa numită limbă vlahă, iar până atunci, se vor folosi de cea sârbă. Având în vedere că în momentul de faţă anunţă lumea în limba sârbă să se declare că limba maternă a sa este vlaha, se pare că nici ei inşişi nu au înţeles ce le-a făcut Belgradul oficial. Aici constă diferenţa dintre membrii actuali, care înainte de intrarea lor în acest organ nu s-au declarat ca minoritate, şi celor precedenţi, care activează astăzi prin Parţia Democrată a Rumânilor din Sârbie, Asociaţia Ariadnae Filum, Asociaţia Dunărea, Asociaţia studenţească TIMOCENII, şi Iniţiativa Culturală Rumânească. Aproape toate localităţile din Serbia de Nord-Est sunt lipite cu afişele cu semnătura acestor organizaţii şi http://www.zajednicavlahasrbije.com (comunitatea rumânilor din serbia). Spoturile-video sunt realizate în limbile română şi română mixtă cu sârbă. Toate sunt realizate apelând, în mai multe graiuri şi subdialecte ale limbii române, la populaţia românească. Să se declare ca români, pentru că sunt români şi vorbesc limba română, şi după aceea fac apel în limba sârbă să se declară vlahi.

Având în vedere că formularele în Serbia de Nord-Est sunt exclusiv în limba sârbă, şi recenzori anchetează doar în limba sârbă, reprezentanţii autorităţii sârbe prin sate, care sunt angajaţi politic, rup materialul acesta, speriindu-i pe locuitori să nu-şi afirme apartenenţa la minoritatea română sau vlahă, sugerându-le că NU VOR DORI SĂ SE REPETE ŞI AICI CAZUL KOSOVO, şi că trebuie să se gândească la locurile lor de muncă, putem doar a ghici ce a dus acest popor în mai mare confuzie, povestea despre sinonimie, pentru că ÎNCA NU A SOSIT TIMPUL CĂ ÎN LIMBA SÂRBĂ SĂ FOLOSIM TERMENUL ROMÂN ÎN LOC DE VALAH(VLAH), cum putem citi din acest material. Acest popor nu este suficient de educat şi nu are şcoli nici mass-media în limba sa, la acestea adăugându-se şi activitatea celor ce rup acest material.

TimocPress va informa mai detaliat despre campania legată de recensământ şi problemele legate de aceasta, din convorbirile cu actorii inşişi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: