Stjepan Tvrtko I (8 mai 1338 – 03 octombrie 1391)

A fost un conducătorul Bosniei medievale. El a domnit între 1353-1366 şi din nou în 1367-1377 ca Ban şi în 1377-1391 ca primul rege bosniac.

Tvrtko I a fost un conducător capabil, şi domnia lui a inclus cea mai mare parte din Bosnia, precum şi teritoriile învecinate, care a inclus Dalmaţia, Croaţia şi Serbia (Rascia). Tvrtko a fost un membru al Casei Kotroman. El a transformat ţara dintr-un Banat autonom într-un regat independent şi prosper. Tvrtko a fost întâiul născut al lui Vladislav Kotroman şi Jelena Şubici, care s-au căsătorit în Cetatea  Klis a lui Şubici, în Croaţia, în timpul verii, printr-o festivitate lungă, deschisă pentru întreaga populaţie. Tatal lui Tvrtko, Vladislav Kotromanul a fost fiul lui Ştefan I, Banul Bosniei, şi al Elisabetei de Serbia. Mama lui Tvrtko, contesa Jelena Şubici a fost fiica contelui croat George al II-lea Şubici  din familia de nobili Şubici ca şi soţia lui. Tvrtko a fost un descendent din cele două familii cele mai proeminente ale Bosniei şi Croaţiei. Tvrtko a fost văr cu Elisabeta Bosniei , fiica fratelui lui Vladislav,  banul Ştefan al II-lea Kotroman, cu cea de a treia soţie prinţesa poloneză  Elisabeta de Kuyavia.

Mătuşa pe linie paternă lui Tvrtko, Maria, a fost soţia lui Nicolae Alexandru Basarab, şi bunica lui Mircea I cel Bătrân. Unchiul pe linie maternă al lui Tvrtko, nobilul croat Pavo Şubici al III-lea, a fost căsătorit cu Catherina Dandolo , mătuşa lui maternă Katarina Şubici a fost căsătorită cu Ivan Jurisici, stră-mătuşa lui a fost Elizabeta Krčka (mai târziu cunoscut sub numele de Frankopan ), în timp ce stră-unchiul lui a fost  Jacopo Tiepolo.

Wikipedia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: