Mesaj pentru forumul românilor de pretutindeni

Mesajul meu pentru forum se adreseaza sub forma unei ultime cercetari istorice :

Cunoaştem că Sfânta Parascheva a fost prima sfântă venerată în statul Asăneştilor, iar în această perioadă se înregistrează şi prima formă statală  de autonomie religioasă ortodoxă românească în Balcani. Ceea ce nu a fost clar până acum, a fost faptul că,  Ioniţă Caloian a întărit Cetatea Sirmium , aducând sub moaştele Paraschevei şi pe ceilalţi români  balcanici inclusiv din teritoriul actualei Serbii pe care îl controla la anul 1204-1207.

Mai departe,  Ioan Asan, ce a domnit până în 1241, desăvârşeşte unitatea de credinţă a românilor bosniaci cu cei din Sirmium, Vidin şi Târnovo, după reformarea Ragusei,  iar această biserică a continuat să funcţioneze aşa, chiar dacă au fost presiuni ale Vaticanului în Dalmaţia şi Bosnia, mult mai puternice decât în restul balcanilor. Această deplasare de centru de putere către Sirmium şi spre Vidin aduce mai târziu numele de Bulgaria şi acestei zone, iar în secolul următor avem consemnat pe Radu I (1377-1383) care poartă titulatura de principe al Bulgariei, adică o titulatură inclusiv pentru feuda Vidinului, care cuprindea teritoriul actualului stat al Serbiei.

Legătura între Radu I şi Ştefan Tvrtko este vizibilă din momentul în care primul este consemnat la Veneţia că a comandat şi ridicat de acolo 10.000 de armuri de cai pentru un război cu Ungaria. Dar  Radu I nu apare în cronici ca şeful militar al  unui  război cu Ungaria, ci Ştefan Tvrtko, ceea ce dovedeşte că Radu I a contribuit la consolidarea puterii statului valah al românilor din Bosnia şi prin asta rezultă vasalitatea lui faţă de Ştefan Tvrtko recunoscut ca rege al Valahiei.

Anul morţii lui Radu I, 1383, corespunde cu anul în care Tvrtko supune nobilimea  serbilor. De altfel,  Radu I apare ca un nesupus al Ungariei, ceea ce explică relaţia clară a acestuia cu Tvrtko.

Ceea ce se presupune este că Radu I  a murit în această bătălie, motiv pentru care nu există un mormânt al acestuia  în teritoriul României  de azi .

 

Bagiu Ovidiu Ilie

preşedinte şcoala romano-bizantină ortodoxă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: