Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României s-a întâlnit cu lideri români din Serbia, la Bor

Duminică, 25 Septembrie 2011 Bor, Timoc, Serbia/Romanian Global News


http://www.rgnpress.ro/categorii/eveniment/3243-presedintele-comisiei-pentru-romanii-de-pretutindeni-din-senatul-romaniei-s-a-intalnit-cu-lideri-romani-din-serbia-la-bor.html

Prezent la spectacolul final al Caravanei Festivalului Culturii Romane “Serbia 2011”, care a avut locala Bor, Presedintele Comisiei pentru romanii de pretutindeni din Senatul Romaniei, senatorul Viorel Badea, a avut o intalnire de lucru cu liderii romani din Timoc si Voivodina, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

In cadrul discutiilor s-a trecut in revista situatia speciala a Comunitatii Romanilor din Serbia, organizatie blocata de catre autoritatile sarbe si de fostul presedinte Ion Cismas, acuzat de numeroase ilegalitati, dar care in complicitate cu autoritatile sarbe incearca ca, dupa devalizarea CRS, sa-i blocheze in continuare functionarea. S-au discutat diferite posibilitati de iesire din acesta situatie, una din ele fiind interventia ferma a autoritatilor de la Bucuresti.

Prezent la discutii, parintele Boian, Protopop de “Dacia Ripensis” a trecut in revista greutatile pe care autoritatile locale sarbe, in complicitate cu Biserica Ortodoxa Sarba, le fac Bisericii Ortodoxe Romane in Timoc. S-a discutat deasemenea de necesitatea de a curs cererilor satelor romanesti care cer biserici romanesti si reintoarcerea slujbelor in limba romana.

Liderii romani din Timoc au salutat ultimele actiuni ale Institutului Cultural Roman si ale Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, care ajuta pe romanii/vlahii timoceni sa-si cunoasca Tara Mama, istoria si cultura romaneasca. Ei spera ca aceste actiuni vor continua si se vor inmulti.

Reprezentatntii organizatiilor romanesti au denuntat actiunile represive antiromanesti si au cerut autoritatilor romane mai multa fermitate in dialogul cu autoritatile sarbe, atunci cand vine vorba de drepturile celor peste 300.000 de romani din Serbia.

Reprezentantii romanilor din Timoc si Voivodoina si-au exprimat solidaritatea si hotararea de a actiona in comun pentru apararea drepturilor romanilor din Serbia. Cu totii spera sa se intalneasca cu Presedintele Romaniei la Bor in viitoarea vizita pe care acesta preconizeaza sa o faca in Serbia. Ei au transmis senatorului Badea speranta ca Presedintele Basescu nu v-a sacrifica drepturile lor pe nici-un fel de alte aranjamente cu autoritatile sarbe.

Senatorul Viorel Badea a declarat in cadrul intalnirii ca a luat la cunostinta de cele discutate si a intarit cele declarate anterior si anume ca daca Serbia vrea sa devina membra a UE acest lucru se poate discuta numai dupa rezolvarea problemelor romanilor din Serbia. El a promis ca va tranmite autoritatilor de la Bucuresti cererile liderilor romani din Serbia si ca aceste cereri se vor bucura de sprijinul sau.

La intalnire a participat si presedintele executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Popescu, care a reiterat sprijinul FNRP pentru romanii din Serbia.

O corespondenta despre ultimele spectacole ale Festivalului Culturii Romane “Sebia 2011”, organizat de ICR in Timoc, va fi transmisa de Romanian Global News luni 26 septembrie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: