Crucile românilor, profanate şi vandalizate în Serbia

Sârbii, asemenea fraţilor lor slavi din Rusia şi Ucraina, continuă prigonirea românilor. Mai nou, vandalizează şi profanează cruci româneşti.


Repararea crucii vandalizate la Negotin

Crucea metalică de la intrarea în sediul administrativ al Protopopiatului Bisericii Ortodoxe Române (BOR) „Dacia Ripensis” din oraşul sârb Negotin a fost vandalizată, a declarat, pentru Agerpres, protopopul Boian Alexandrovici, transmite Timoc Press.
„Am solicitat sprijinul autorităţilor poliţieneşti pentru depistarea autorilor acestui act de vandalism. Poliţiştii au venit la faţa locului şi au început cercetările”, a precizat Boian Alexandrovici, ctitorul primei bisericii, după aproape 180 de ani, în Serbia de nord-est, la Malainiţa.
Protopopul susţine că, la rândul său, a primit mai multe ameninţări din partea unor cercuri ostile celor peste 300.000 de români din aceste zone, iar, în ultimii trei ani, au mai existat cazuri rămase nerezolvate, când au fost distruse sau ruinate însemne româneşti.
”Totuşi, am credinţa că, de data aceasta, vor fi scoşi la iveală adversarii BOR din Serbia de nord-est şi se va proceda în conformitate cu legile şi Constituţia Republicii Serbia”, a afirmat Boian Alexandrovici.
Crucile românilor, folosite la pavarea drumurilor
De asemenea, potriivit Timoc Press, ca urmare a unui incident grav petrecut de curand si ca urmare a discriminarii grave a credinciosilor Bisericii Ortodoxe Române din Timoc, Parintele Boian Alexandrovic i-a trimis o scrisoare deschisa Presedintelui Tadici.

PREŞEDINTELUI REPUBLICII SERBIA
DOMNULUI BORIS TADICI
Stimate domnule Preşedinte,

Având în vedere că sunteţi unica persoană care ne poate ajuta ca problemele existente să le rezolvăm în cadrul instituţiilor noastre statale, ne adresăm cu rugămintea de a primi o delegaţie a BOR din Serbia, pentru a Vă informa cu problemele prin care trece BOR şi enoriaşi săi în Serbia de Răsărit.

Satul Şipicova, plasa Zăiceri, a avut biserica sa, care a fost demolată în urmă cu câţiva ani. Pe acelaşi loc, din partea (Bisericii Ortodoxe Sârbe) BOS, s-a început construcţia noii biserici. Rămăşiţele bisericii vechi, cea demolată, care în mare parte este constituită din monumentele de la cimitirul vechi, sunt folosite pentru pavarea drumurilor, ceea ce a provocat nemulţumirea masivă în cadrul localnicilor. Şi cum ar fi altfel, dacă omul se deplasează pe şosea şi în faţa lui apare o cruce de piatră pe care scrie „ION 1874”. Cine are curaj să calce peste crucile strămoşilor săi, care au fost folosite drept „pavaj” cu binecuvântarea Episcopului BOS Iustin?
Locuitorii acestui sat, ne-au adresat o cerere de a înfiinţa parohia BOR (având în vedere că în acest sat slujba s-a ţinut în limba română, ca drept dovadă este şi MEMORIALUL EPISCOPIEI TIMOCULUI, pagina 253 din 1934). Prin Decizia nr.75/2010, această cerere a fost aprobată de către P.S. Dr. DANIIL, episcopul Episcopiei Dacia Felix.
Vlahilor/românilor nu li se va permite construirea bisericii
A urmat strângerea de fonduri şi a fost cumpărat terenul unde este planificată construcţia bisericii. După cumpărarea acestui teren, au urmat atacurile publice prin mediile locale din partea primarului oraşului Zăiceri, dl. Boşco Nicici, „prieten de familie” al Episcopului Iustin, care printre diverse jigniri a subliniat că „VLAHILOR NU SE VA PERMITE CONSTRUIREA BISERICII”, ceea ce din păcate a şi realizat.
BOS a început construcţia bisericii în Şipicova fără avizele necesare, ceea ce nu l-a deranjat deloc pe primarul mai sus amintit. Însă, când BOR pe terenul său a pus patru grinzi şi o clopotniţă, imediat a fost trimisă inspecţia care a adus decizia de demolare a „obiectului”.
Am depus cererea pentru aprobarea construcţiei bisericii noastre, care după promisiunile domnului Nicici a fost respinsă, însă IMEDIAT a fost aprobată, retroactiv, construcţia bisericii a BOS.
Pentru a rezolva această problemă fără prea multă „gălăgie”, ne-am adresat în urmă cu câteva luni, în scris, ministrului Oliver Dulic pentru a primi delegaţia noastră, însă se pare că nici pe el, precum nici autorităţile locale, aceste probleme nu le interesează şi faţă de noi au o comportare precum o „mamă vitregă” ceea ce este foarte trist.
Din această cauză, avem rugămintea, ca dvs. preşedintele statului nostru, să primiţi cât mai urgent o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române din Serbia, pentru a face totul ce este cu putinţă să rezolvăm această problemă.

Petarde sau focuri de armă spre preoţii români?
Situaţia devine tot mai alarmantă, având în vedere că seara trecută, mai exact aseară pe la ora 19:30, din curtea „vicepreşedintelui consiliului parohial BOS din Şipicova” s-au văzut scântei, ca mai apoi să se audă împuşcătură în direcţia celor trei preoţi ai BOR, care la invitaţia localnicilor au asistat la adunarea crucilor mai sus amintite care erau folosite drept pavaj. Foarte rapid, prin sat s-a dus ştirea că a fost tras în preoţii BOR. Cum am fost unul dintre cei trei preoţi, cred că este vorba de o petardă, însă oare trebuie să aşteptăm ca cineva întradevăr să tragă în noi?
Ne punem întrebarea, oare acesta este un mesaj adresat preoţilor BOR?
La fel ne punem întrebarea dacă acest mesaj este adresat şi persoanelor cum trebuie să se declare la recensământ pentru a evita „să se tragă în ei”?
Aşteptând răspunsul dvs, Vă dorim toate cele bune de la Domnul Isus Hristos!

Moscova-Kiev-Belgrad.
Românii, scuipaţi pravoslavnic

Scuipaţi pravoslavnic. Crucile românilor, pavaj în Serbia. La Moscova, popii KGB-işti îşi bat joc de neamul românesc. La Kiev, haholii atacă Patriarhia Română.

Încălcând orice canon al Bisericii Ortodoxe, pravoslavnicii din Rusia, Ucraina şi Serbia calcă pe sufletele şi mormintele drept-credincioşilor români.
Rezultat al incestului dintre ţarism şi stalinism, puterea actuală de la Moscova rânjeşte hâd, prin intermediul lui Vladimir Putin, de câte ori vine vorba despre dorinţa firească de Unirea a românilor. Din păcate, are un mare ajutor în politicienii români de pe ambele maluri ale Prutului, interesaţi numai de umflarea conturilor personale şi propăşirea şi promovarea progeniturilor lor.
Şi, în aceste condiţii, cum să ne mai mirăm că o ţară – pe care toate guvernele care s-au perindat la conducerea României o consideră prietenă – prigoneşte şi deznaţionalizează peste 300.000 de mii de români. Cu asemenea conducători, Serbia va continua să-şi paveze drumurile cu crucile românilor.
Nici măcar cruntul regim al lui Horthy nu şi-a permis să facă asta. A schimbat doar numele de pe cruci.
Nici măcar barbarul regim stalinist. Doar bezbozhnik-ii lui Smirnov au mai trecut cu buldozerele peste mormintele eroilor români.
Reacţia autorităţilor de la Bucureşti? Tăcere.
Zilele acestea, s-a mai petrecut un eveniment care trecut neobservat de autorităţi şi de marile publicaţii şi televiziuni, preocupate doar de îndobitocirea constantă a poporului cu subiecte vomitive, gen nunta lui Borcea şi scălâmbăieli în ritm de dans becaliot.
În data de 26 august, în Sala Sinodală a Mitropoliei Kievului, s-a desfăşurat, sub patronatul Mitropolitului Volodymyr, sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, aflată sub jurisdicţia canonică a Patriarhiei Moscovei. Printre altele, sinodului i-a fost prezentat, de către şeful Departamentului de Relaţii Externe al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, aerhiepiscopul Oleksandr al Pereiaslav-Khmelnytskyi şi Vyshnevskyi, situaţia privind sfinţirea, la 16 iulie 2011, a Bisericii cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în satul Kamyshivka (Hagi-Curda), din raionul Izmail, regiunea Odesa, de către preoţi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Oficialii Bisericii Ortodoxe Ucrainene susţin că Patriarhia Română nu s-a consultat cu ierarhii săi şi nici nu a cerut aprobarea de a sfinţi biserica amintită, în jurisdicaţia canonică a Kievului. Participanţii la sinod au căzut de acord “că aceste acţiuni contravin ordinii canonice a Bisericii Ortodoxe şi că nu sunt deloc folositoare relaţiilor frăţeşti dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Ucraineană”. În consecinţă, sinodul a decis să îşi exprime îngrijorarea în legătură cu activitatea Mitropoliei Basarabiei (subordonată canonic Patriarhiei Române) în jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Ucrainene. De asemenea, sinodul a propus ca Mitropolitul Volodymyr al Kievului şi Ucrainei să trimită o scrisoare “corespunzătoare” Prea Fericitului Daniel, Patriarhul României.
Şi acest atac al haholilor a rămas fără răspuns.
“Biserica românească din satul Kamâşovca-Kamyshivka aparţine aşa-numitei Mitropolia Basarabiei. Aceasta este situată pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse şi noi nu putem recunoaşte nici existenţa acestui lăcaş, nici slujbele care se efectuează acolo”, susţinea, în luna iulie, pentru Regnum, un KGB-ist în sutană, Andrei Novikov, secretarul de presă al eparhiei Odessa a Bisericii Ortodoxe Ruse. “Chiar dacă, în biserică, se oficiază slujbe de către preoţii hirotoniţi legal, acestea nu au o putere harică”, declara Novikov, care consideră că, „din punct de vedere politic, la mijloc sunt interesele României, care are pretenţii teritoriale în regiune”. Din fericire, acest atac murdar a fost taxat de Mitropolia Basarabiei.
Luni, în continuare preocupată de nunta lui Borcea, presa centrală şi televiziunile de ştiri au ignorat total un alt subiect: Sfiniţirea Crucii Mântuirii Neamului Românesc, la Nisporeni, în Basarabia. Singura publicaţie centrală de Bucureşti care a tratat subiectul este ziarul Adevărul.
Mult mai grav, TVR nu a dat nici măcar o secundă vreo informaţie legată de subiect şi, dacă este adevărat ce scrie Romanian Global News, materialul a fost realizat, dar a fost scos la ordin din buletinul de ştiri de la ora 20.00.
Ca să nu mai spun că este greu de înţeles cum, în seara lui 27 august, ziua în care, la Chişinău, s-au sărbătorit 20 de ani de la declararea independenţei faţă de URSS, Televiziunea Română difuza un film artistic rusesc despre Taras Bulba.
Pentru că sunt un fidel cititor al ziarului Timpul, de la Chişinău, o să redau mai jos ce a scris jurnalistul şi analistul Constantin Tănase, participant la momentul sfinţirii Crucii Mânturii Neamului Românesc:
Slujba de sfinţire a Crucii, a Capelei, a Clopotniţei și inaugurarea oficială a Complexului planificată pentru ora 16.00 a început cu o mare întârziere. Prin mulţime se vorbea că este aşteptată o înaltă oficialitate de la Chişinău, premierul V. Filat. Înalta oficialitate a fost aşteptată, dar în zadar, sub razele unui soare încă foarte dogorâtor, nu numai de muritorii de rând dar şi de înaltele feţe bisericeşti invitate la ceremonie: ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, PS Corneliu, Episcop al Episcopiei Huşilor ş.a.m.d. Deşi a fost invitat, la eveniment nu a participat nici preşedintele interimar al R. Moldova M. Lupu. A strălucit prin absenţă şi ministrul Culturii Focşa. Printre cei prezenţi au fost văzuţi ex-preşedintele interimar al R. Moldova M. Ghimpu, deputaţi şi miniştri PL.
Lipsa de la eveniment a liderilor PLDM şi PD, precum şi a deputaţilor şi miniştrilor acestor partide era comentată de către cei prezenţi drept o boicotare a evenimentului şi un get deschis de sfidarea la adresa României. Un bătrânel înfăşurat în tricolor şi cu o lumânare mare în mână a sintetizat situaţia simplu, printr-o singură frază: „Lupu şi Filat nu s-au trudit să ridice acest deal pentru că ei îşi păstrează puterile ca să-l întâlnească pe patriarhul rus Kirill”. Apropo, la eveniment nu a participat de asemenea nici un reprezentant al Mitropoliei Moldovei.
…De pe culmea dealului de la Zghihara unde a fost înălţată Crucea Mântuirii Neamului Românesc se vede şi mai bine cât e de adâncă prăpastia care se cască intre neamul românesc din Basarabia şi oficialităţile ei politice care şi după 20 de ani de la declararea Independenţei continuă să se comporte ca lupul din proverbul rusesc: oricât l-ai hrăni, tot spre pădure (Moscova) se uită.
Azi, la Chişinău, dar şi la Bucureşti (începând cu acest an), se sărbătoreşte Ziua Limbii Române. În ambele oraşe româneşti, ziua se va încheia cu concerte.
Cine reprezintă România, la Chişinău? Pe lângă Ştefan Bănică Junior, “celebra” formaţie Play&Win. Nu ştiţi cine este? Nici eu, dar am căutat pe internet. Au un hit electronic cu accente manelisto-fanariote şi un refren pe măsură: Ya BB (se citeste ia bibi)
Marius Bâtcă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: