Târgul Internaţional al Meşteşugurilor Tradiţionale din Gabrovo a avut si participare romaneasca

Gabrovo, Bulgaria/Romanian Global News

marţi, 08 septembrie 2009

Muzeograful Simona Ghiorghies a reprezentat Muzeul ASTRA la Targul de mestesuguri traditionale de la Gabrovo (Bulgaria), ce-a de-a 8-a ediţie, desfăşurat în perioada 3-7 septembrie 2009. Alaturi de ea, standul romanesc a fost completat de trei mesteri populari. Va oferim cateva detalii in materialul atasat.

La invitaţia Complexului Arhitectural-Etnografic „Etar” din Gabrovo, Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” a participat la această manifestare cu trei creatori populari din România, colaboratori vechi ai instituţiei: Lucia Todoran din Salva, judeţul Bistriţa Năsăud, – port popular, Mihai Nagy din Chendu Mare, judeţul Mureş – împletit fibre vegetale (pănuşi) şi Vasile Ene – prelucrare lemn.

Meşteşugarii români au avut colegi de târg din toate colţurile lumii, la târgul organizat de muzeografii din Gabrovo participând pe lângă meşterii bulgari şi creatori tradiţionali din Japonia, Maroc, Ucraina, Lituania, Grecia, Portugalia, Spania, Polonia. Din Japonia au fost prezenţi doi tineri ce făceau voluntariat în Bulgaria pentru a prezenta publicului arta origami şi scrierea japoneză. Marocul a fost reprezentat la târg de dr. Chafique Soubai care a adus produse confecţionate de meşterii marocani. Ucraina a fost reprezentată de meşteri ce prelucrau lemnul, iar Lituania a prezentat publicului bulgar cum se împletesc brâiele lor tradiţionale, cum se fac «mânecarele», dar si cum se încondeiază ouale. Grecia a adus cu ea vinuri tradiţionale şi un meşter ce făcea demonstraţii de împletit coşuri din salcie. Portugalia a fost reprezentată de un confecţioner de chitări portugheze, iar reprezentaţii Spaniei ne-au adus la cunoştinţă cum sunt legate cărţile şi cum este produsă mierea.

În zilele de târg, aproximativ 80 de creatori populari din Bulgaria s-au întrecut în meşteşug şi au făcut schimb de experienţă cu cei prezenţi din alte ţări. Astfel, meşteşugarii noştri au avut ocazia să cunoască alte culturi şi produse tradiţionale din diferite colţuri ale lumii.

Pe parcursul celor trei zile de târg au avut loc demonstraţii dintre cele mai variate: olărit, ţesut, împletit, împletit fibre vegetale, încondeiat ouă, sculptură în lemn, confecţionat de păpuşi şi până la origami şi caligrafie.

Exponenţi de seamă ai zonei din care provin, ei transmit cu dăruire şi pricepere meşteşugul dobândit de la predecesorii lor, devenind deja o obişnuinţă să îşi reprezinte cu mândrie atât zona cât şi ţara, la astfel de manifestări internaţionale, prin meşteşugul pe care îl slujesc de ani de zile.

Atmosfera a fost completată şi de spectacolele susţinute zilnic de ansambluri folclorice din ţară şi străinătate, Grupul folcloric din Kumrovec venind tocmai din Croaţia. De asemenea la toate acestea s-a adăugat activitatea desfăşurată în atelierele meşteşugăreşti reconstituite în cadrul muzeului. Aici creatorii populari bulgari închiriază spaţiul atelierului pe o perioadă de trei ani de zile şi îşi desfăşoară activitatea aici, comercializându-şi produsele direct din atelier.

În fiecare an în cadrul târgului are loc şi un concurs între cei mai iscusiţi meşteri. Anul acesta s-au întrecut în meşteşug cei care confecţionează cuţite, ei trebuind să reproducă o piesă de colecţie din patrimoniul muzeului şi apoi să vină si cu inovaţia confecţionând un cuţit în maniera proprie. Câştigătorul marelui premiu oferit de Ministerul Culturii a fost recompensat cu trofeul târgului, un clopot de argint, un premiu în bani şi cu dreptul de a organiza o expoziţie personală în următorul sezon turistic. S-a mai oferit premiul I de Consiliul Local, dar şi un premiu I oferit de Muzeul ETAR. Şi ceilalţi concurenţi au primit premii, inclusiv în bani, în cadrul ceremoniei de închidere a târgului, urmată de o cină festivă la care au participat toţi meşterii invitaţi precum şi primarul localităţii şi un reprezentant al Ministerului Culturii.

Meşteşugarii români au făcut senzaţie în rândurile vizitatorilor bulgari, dar şi în rândurile meşterilor. Creatorii noştri populari au oferit demonstraţii de îndemânare şi măiestrie, creatorii bulgari venind la standul României pentru a vedea cum se sculpteză lemnul şi se confecţionează podoabele noastre tradiţionale. Astfel standul României a fost vizitat de turişti şi meşteri de asemenea pentru a învăţa tehnicile noastre tradiţionale.

Prin participarea din acest an al meşterilor români la târgul organizat de colegii noştri din Bulgari s-a făcut un pas înainte spre idealul creării unei legături între tezaurele umane vii din întreaga lume. Astfel relaţia dintre cele două muzee şi a atins scopul: de a prezerva cultura tradiţională prin

valorificarea meşteşugurilor artistice tradiţionale.

Târgul Internaţional al Meşteşugurilor a fost însoţit de o sesiune de comunicări la care am prezentat lucrarea «The Transylvanian Fair: Past, Present and Future» în care am incercat să surprind evoluţia târgului în burgul sibian de-a lungul istoriei din evul mediu şi până în zilele noastre.

A consemnat Simona Ghiorghieş

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: