Poporul armân”, invenţia unui grup de interese susţinut din exterior

Bucuresti, Romania/Romanian Global News

marţi, 15 septembrie 2009

Samara

Afaceristul machedon Samara, din Constanţa, vrea să ajungă deputat pe-o scurtătură

Un grup de interese din cadrul Asociaţiei Comunitatea Aromânilor din România (ACAR), susţinut de cercuri străine, încearcă să inducă în eroare societatea românescă afirmând, împotriva dovezilor istorice, că există un „popor armân” şi o „limbă armânească”.

Scopul acestei diversiuni este recunoaşterea aromânilor ca minoritate, fapt ce aduce cu sine un loc în Parlamentul României şi importante subvenţii guvernamentale.

Acesta este avertismentul trimis redacţiei noastre de către reprezentanţii Centrului de Studii pentru Românii de Pretutindeni.

Reporterii noştri au participat la „Zilele Culturii Armâneşti”, manifestare ce a fost organizată de ACAR (în prezenţa liderului său, deputatul Costică Canacheu) la Constanţa, în ultima săptămână a lunii august. Cu acest prilej, organizatorii au vorbit deschis despre „poporul armân” şi „limba armânească”, fapt ce reiese limpede din materialele de promovare a avenimentului.

Reprezentaanţii ACAR, conduşi de deputatul Costică Canacheu, au mers şi mai departe şi au participat la Sfânta Liturghie tradusă în „limba armânească”, la biserica din Stejaru, judeţul Tulcea. Curios este faptul că această acţiune nu a avut binecuvântarea Episcopului Visarion, care ar fi trebuit să îşi dea acordul pentru ca slujba să fie oficiată în altă limbă decât cea oficială. Contactat telefonic de ziarul DEZVĂLUIRI, PS Visarion s-a arătat surprins de acest lucru: „Pe mine nu m-a invitat nimeni şi nu am ştiut de acest lucru. Vom verifica ce s-a întâmplat acolo”.

„În România orice armân este discriminat”

În urmă cu trei ani, reprezentanţii ACAR au organizat o întâlnire în Bucureşti, la Sala Palatului, unde au pus pentru prima dată oficial problema recunoaşterii „minorităţii armâne”. La şedinţă au participat mai multe persoane publice, printre care Costică Canacheu şi Gigi Becali. În urma întâlnirii a început o campanie de promovare prin media a acestui proiect.

În diverse articole de presă, reprezentanţii ACAR (Florentina Costea-secretar general, Mariana Bara-vicepreşedinte) au afirmat că vorbesc în numele a 6000 de armâni, şi că voinţa acestora este să devină minoritate. Mai mult, ACAR a proclamat fără a consulta celelalte asociaţii ale armânilor (în România trăiesc aproximativ 200 mii de armâni), că „etnia armână” există de jure.

Într-un interviu, Stelian Damov, care se pare că a ocupat o funcţie importantă în conducerea ACAR, afirma că „în România orice armân este discriminat”, iar Costică Canacheu, considera că „situaţia armânilor din România este critică”.

Conform reprezentanţilor Centrului de Studii pentru Românii de Pretutindeni, Canacheu s-a folosit

de relaţiile politice pentru a-i include pe armâni în programul diverselor festivaluri dedicate minorităţilor din România (la Zilele Bucureştilor, la Festivalul ProEtnica, la Muzeul Ţăranului Român). Totodată, conform sursei citate, COR a iniţiat o amplă campanie de lobby în rândul unor oficiali europeni, pentru a susţine ideea unei „minorităţi armâne”.
Armatorul Samara vrea să fie deputatul „minorităţii armâne”

Miza declarării armânilor minoritate naţională este de natură politică şi economică. Surse din interiorul comunităţii ne-au declarat că în spate se află dorinţa acerbă a armatorului Stere Samara de a ocupa funcţia de deputat: „A făcut foarte mulţi bani, iar acum vrea putere! Se cunoaşte faptul că e mult mai uşor să ajungi deputat din partea unei minorităţi naţionale, decât pe listele unui partid”. Deşi nu ocupă o funcţie de conducere în ACAR, afaceristul constănţean Samara a sponsorizat în mod constant organizaţia, inclusiv cu un sediu generos situat pe un bulevard central al oraşului.

Ion Caramitru, preşedintele Societăţii de Cultură Macedo- Romană, atrăgea atenţia, încă din anul 2007, că la mijloc se află chiar şi interese străine: „La mijloc este un interes material şi politic venit din afară. Pe lângă faptul că este neconstituţional, mai este şi manipulator. Ei sunt un ONG constituit acum trei-patru ani şi vin acum să rescrie istoria” .

În acelaşi timp, opozanţii ideii de „minoritate armână” atrag atenţia că în cazul materializării proiectului armânii ar putea să fie obligaţi să restuie proprietăţile (sau despăgubirile) primite de la statul român, în contul celor deţinute în Bulgaria. Şi asta pentru că în protocolul semnat între România şi Bulgaria e menţionat clar că cei despăgubiţi sunt „români”.
Nu poţi fi român când primeşti despăgubiri şi să te consideri discriminat ca minoritar

Centrul de Studii pentru Românii de Pretutindeni, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Societatea de Cultură Macedo-Română şi Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni au trimis memorii Parlamentului României, Academiei Române şi Societăţii Române de Televiziune, pentru a încerca să stopeze acţiunile ACAR. Cele patru structuri afirmă, într-un astfel de memoriu: „Nu poţi declara că eşti român când primeşti despăgubiri şi, în acelaşi timp, să te consideri <discriminat> şi să soliciţi bani, de astă dată ca minoritar. Eşti român când primeşti despăgubiri, dar te consideri discriminat şi soliciţi bani, ca minoritar, în acelaşi timp”.
Academia Română a decis: armânii sunt români

La 26 iunie 2009, Academia Română şi-a exprimat punctul de vedere în această „dispută”, într-un comunicat oficial semnat de vicepreşedintele Dan Berindei. Acesta mărturiseşte că Academia „a luat la cunoştinţă cu surpiză” de această iniţiativă pe care o consideră „o diversiune izvorâtă din interese mercantile ale unor cercuri din ţară şi din străinătate ce ignoră adevărata istorie a acestei ramuri a românităţii răsăritene şi a dialectului armân”.

Comunicatul Academiei Române precizează că armânii sunt o parte integrantă a poporului român, limba lor este româna, iar această caracterizare a fost dată de toţi oamenii de ştiinţă români şi străini, încă din Evul Mediu. Armânii au venit de bună voie în România în secolele XIX şi XX, tocmai pentru că s-au considerat români, pentru a avea o patrie a lor. În ţările de la sud de Dunăre, armânii (ca şi meglenoromânii) reprezintă minorităţi naţionale autohtone, dar acolo sunt singurii vorbitori de limbi romanice, spre deosebire de celelalte limbi, toate neromanice.

Academia precizează faptul că specificul armânilor poate fi şi este exprimat, cultivat şi păstrat fără că aceşti români să fie consideraţi minoritate naţională.

„Cât priveşte participarea lor la viaţa social-politică a ţării, ei se bucură de aceleaşi drepturi ca şi toţi românii, ajungând unii-după cum se ştie-deputaţi senatori şi miniştrii”, concluzionează comunicatul

Academiei, sugerând faptul că demnităţile politice trebuie să fie obţinute după regulile generale şi nu pe „scurtături”.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, http://www.dezvaluiri.ro/

Reclame

4 răspunsuri

 1. domnilor secursiti nationalisti de balta!

  Armanii sunt machedoni, descendenti ai macedonenilor antici si fac parte din romanitatea rasariteana; intelegerile dintre guvernul grec si roman nu pot face sa dispara o identitate din aceasta lume; cu ce-a ne ajuta romania? in 1913 am disparut de pe harta; acum se pare ca este foarte procupata de soarta noastra; de ce nu este preocupata si de cele 3 milione de armani din Grecia? Despre care unitate a poporlui roman vorbeste securistul Dan Berindei? Ce a spus Alexandru Graur, Ion Coteanu, Alexandru Xenopol si pe alocuri si Matilda Caragiu? Ce spune recomandarea semnata de Romania la Bruxelles?
  Daca Armanii/Makedoni au contribuit semnificativ la formarea statului si patrimpniului cultural romanesc, vezi Iorga Carada etc, nu inseamna ca nu avem propria identitate care trebuie respectata; acelasi lucru s-a petrecut si in Grecia si in Serbia si chiar in Albania; asadar suntem si greci si sarbi si albanezi si arabi si evrei si de toate; va recomand sa va documentati mult mai bine pe viitor inainte de-a publica aceste propagande ieftine ale Imperialismului Roman de astazi; Luati-va Basarabia si lasati Balkanii in pace sa-si rezolve problemele;

  • Stimate D-le Necunoscut,

   Ne referim la mesajul dvs. nesemnat, care vizează chestiunea aromânilor. În primul rând vă mulţumim pentru că v-aţi sesizat şi v-aţi trezit din anonimat, chiar dacă nu v-aţi semnat.
   Noi, în „Dacia Aureliană” nu facem politică, deşi problemele discutate sunt politice. Ne eşteptăm de la dvs. să înţelegeţi că nu trăim în sudul Dunării, în Timoc sau în Macedonia, ca să ne temem de cineva, spunem lucrurilor pe nume şi ne adresăm mai ales românilor din Timoc şi aromânilor din Macedonia. Noi înţelegem păsul dvs. pe care nu-l exprimaţi cu claritate şi deplină transparenţă.
   Am trăit printre aromâni din liceu până la universitate şi ne-am simţit din aceeaşi familie. Ei erau din cei mai vânaţi dintre intelectualii noştri fiindcă nu-şi puteau potoli naţionalismul nici chiar sub Mareşalul Antonescu, atunci când unii dintre ei deplin nevinovaţi erau împuşcaţi pe la răscruci servind ca nişte sperietoare ale regimului de culoare legionară.
   Revista „Dacia Aureliană” este independentă, până acum n-a primit nici un leu de undeva şi nu ne e frică de ceea ce scriem.
   Ceea ce ne intereseată în mod deosebit în aceste vremuri este să fim uniţi, solidari, cooperanţi cu Ţara Mumă şi să menţinem continuitatea neamului nostru în Dacia Aureliană sau Timoc, Macedonia şi oriunde trăiesc români. Nu contestăm că ştim tot şi facem tot, deasemeni greşim, însă aşteptăm să ni se spună în mod clar ce greşim şi cum să facem.

   C.S.T.

 2. Buna ziua,
  Sunt arman si am mindresc dar vreau sa va spun ca nupoate nimeni decide cine si de unde Suntem …greci,romani sau bulgari…si totusi cand au venit in Cadrilater au sosit ca si CoLONISTI MACEDONENI si nu ca si romani repatriatiin tara mama deci un mai vorbiti in numele nostru voi toti securocomunistii

  • Proveniti direct din Albania, de unde va trageti cu totii. Ati plecat ca migratori albanezi prin toti Balcanii, ati invatat cum se face branza de la greci si romani, acum va considerati altceva si credeti ca romanii sunt prosti sa va asculte balivernele . Omul care isi uita originile se intoarce la stadiul de maimuta. Nu uitati asta, chiar daca pe voi nu va deranjeaza aceasta realitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: