CNSAS: Consilier MAE care sifona la securitate pe romanii din strainatate

Bucuresti, Romania/Romanian Global News

luni, 07 septembrie 2009

Dupa cum s-a aflat deja, ministrul de externe Cristian Diaconescu a refuzat intr-o sedinta de guvern sa lase Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni (DRRP) sa se intoarca la Guvern, adica acolo unde a fost infiintat si unde a functionat, cu eficienta, mai multi ani.

Gestul sau vine in continuarea gestului lui Mihai Razvan Ungureanu, actual director al SIE, care a fost artizanul nefericitei idei de a trece DRRP sub controlul MAE, dar nu numai.

Zeci de asociatii ale romanilor din afara frontierelor au reclamat revenirea DRRP la Guvern si au exprimat suspiciunea ca ramanerea acestui departament sub controlul MAE-SIE nu are alt scop decat urmarirea, dupa modelul securitatii lui Ceausescu, a romanilor din afara frontierelor.

Iata ca o recenta decizie a CNSAS confirma acest lucru.

Fostul consilier din Ministerul Afacerilor Externe, Gabriel Arteni, ar fi fost recompensat cu bani de Securitate pentru informatiile furnizate cu privire la cetatenii romani aflati in strainatate, cu care interactiona in interes de serviciu, potrivit actiunii CNSAS depusa in instanta, informeaza NewsIn.

De asemenea, arata CNSAS, Gabriel Arteni ar fi beneficiat de mai multe ori de avizari pozitive ale cererilor de plecare in strainatate in toate tarile, din partea organelor de Securitate, deoarece „a dovedit corectitudine si a rezolvat toate sarcinile care i-au fost incredintate”.

Gabriel Arteni ar fi fost recrutat „pentru supravegherea informativa a unor (…) cetateni romani aflati in strainatate, cu care intra in contact pe linie de serviciu”, primind numele conspirativ „Alexandru”, se arata in actiunea CNSAS.

Reprezentantii CNSAS mai arata, in actiune, ca „nu se poate retine ca furnizarea unor informatii de asemenea natura nu a fost facuta constient, avand reprezentarea clara a faptului ca relatari ca cele prezentate anterior nu ramaneau fara urmari”, subliniind faptul ca informatiile furnizate au ingradit dreptul la libertatea de exprimare si libertatea opiniilor , dreptul la viata privata si dreptul la libera circulatie.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al Securitatii pentru fostul consilier din Ministerul Afacerilor Externe, Andrei Gabriel Arteni, dupa ce, in 2007, Ministerul Economiei si Finantelor a cerut CNSAS sa-l verifice pe Arteni.

Mai exact, Ministerul Economiei si Comertului a cerut CNSAS, in 2007, verificarea sub aspectul posibilei calitati de agent/lucrator sau colaborator al Securitatii a lui Gabriel Arteni, consilier economic la Bruxelles la acel moment.

Adica in 2007 domnul Arteni era inca la Bruxelles unde o comunitate romaneasca dinamica si in plina afirmare incearca sa scape de tot felul de dezinformari si zvonuri care ii alimenteaza disensiunile. Cine oare le lanseaza si in interesul cui ? Ne mai miram ca nu suntem solidari nici la 20 de ani dupa asa zisa Revolutie ?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: